Kategori kedua (2) Pemilihan Menu Makanan Komersial

Hari itu kita dah tahu, kategori pertama pemilihan menu. Biasanya kategori pertama ni, kita buat bila mula-mula terjun dalam bidang ini....

Hari itu kita dah tahu, kategori pertama pemilihan menu. Biasanya kategori pertama ni, kita buat bila mula-mula terjun dalam bidang ini. Dengan sangkaan, kalau sedap masak, pasti ramai pembeli.

Dipanjangkan cerita;  kemungkinan yang berlaku ada 2. Ramai beli tapi untungnya kecil, atau tak ramai membeli kerana faktor lokasi, cuaca dan promosi.

Kalu dah lalui pengalaman sebegini, ia adalah lebih berharga dari kerugian yang kita alami. Kerugian seketika untuk satu keuntungan yang mega.

Jom kita tengok ketegori ke2 pula. Ia adalah Hidden Quantity, bermaksud kuantiti produk tersembunyi. Ia tersembunyi kerana faktor lain membantu menyerlahkan produk anda seperti, kuah, perasa bau dan suasana.

Apa itu hidangan yang tersembunyi? Contoh seperti minuman, tom yam, bakso, bihun sup dan lain-lain makanan yang berkuah. Harga makanan seperti ini ditentukan oleh saiz pinggan atau mangkuk yang digunakan

Aksesori mahal seperti isi ayam, sotong, daging dan sebagainya tersembunyi disebalik kuah. Manakala bahan iringan seperti bawang, serai dan lain dilebihkan agar kelihatan banyak. Menu seperti ini memberi pulangan yang lumayan kepada peniaga. Dan kadar marginnya di atas garisan selamat untuk diniagakan.

Jika anda ke restoran mewah pula, harganya tinggi bersesuaian dengan suasana restoran. Biasanya makanan di tempat sebegini dilebihkan 1 faktor lagi, iaitu sama ada rasa atau persembahan. Kepada yang pandai tentang menu, pasti anda biasa dengan istilah 'kemewahan rasa' atau 'kanvas hidangan'.

Jika bercadang untuk untung dalam kategori ini, anda mampu menguasainya, syaratnya hidangan anda perlu lazat dan tonjolkan faktor 'generosity', walau anda sedang praktik hidden quantity! :)

rujuk kategori pertama
kredit imej: Khairulabdullah.com

COMMENTS

Name

berita,3,Bom Kitchen,1,catatan santai,1,Diari,2,e book,1,Ilmu Masakan Komersial,4,kenali rempah ratus,1,kursus Percuma,1,Nasihat SIfu,4,Percuma,1,Rahsia,4,roadshow,2,seminar,4,
ltr
item
Lebih dari Masakan Industri, ia kehidupan |: Kategori kedua (2) Pemilihan Menu Makanan Komersial
Kategori kedua (2) Pemilihan Menu Makanan Komersial
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEKVRoogPa3s5r1h4ol-ogar9eNpTsGCvAwdzGGuGmu5tJJ7MwXJoO14Ui3Vz5F_jgrmUQYX5AdkKlALdChOFPMuhGGteYFcmwv_TsRoerAX9isRX-wLsUr6TKavdJzhLgG1z80NY7e3E/s1600/mee-rebus.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEKVRoogPa3s5r1h4ol-ogar9eNpTsGCvAwdzGGuGmu5tJJ7MwXJoO14Ui3Vz5F_jgrmUQYX5AdkKlALdChOFPMuhGGteYFcmwv_TsRoerAX9isRX-wLsUr6TKavdJzhLgG1z80NY7e3E/s72-c/mee-rebus.jpg
Lebih dari Masakan Industri, ia kehidupan |
http://chefbom.blogspot.com/2014/11/kategori-kedua-2-pemilihan-menu-makanan.html
http://chefbom.blogspot.com/
http://chefbom.blogspot.com/
http://chefbom.blogspot.com/2014/11/kategori-kedua-2-pemilihan-menu-makanan.html
true
8756726267711115410
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy